• Pzt - Cum / 09.00-18:00 Ctesi / 09:00-13:00
blog
2020-11-11

Demans Nedir ? Demans belirtileri nelerdir ?

Demans unutkanlığın ön planda olduğu birçok hastalığa verilen genel bir isimdir. Özellikle yaşlı popülasyonda sıkça rastlanan demans, farklı hastalık olarak ortaya çıkabilir. Halk arasında bu rahatsızlım bunama olarak da adlandırılabilir. Kelime anlamı olarak Demans, Latince mens yani zihin kelimesinden türemiştir. Demans ise zihnin yitirilmesi anlamına gelmektedi.

Demans Neden Oluşur ?

Beyin, her biri farklı işlevlerden ( örneğin hafıza, yargılama ve hareket ) sorumlu olan birçok farklı bölgeye sahiptir. Belirli bir bölgedeki hücreler zarar gördüğünde, o bölge normal işlevlerini yerine getiremez.

Demans hastalığı, beyin hücrelerinin zarar görmesinden kaynaklanır. Bu hasar, beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişim kurma yeteneklerini engeller. Beyin hücreleri normal şekilde iletişim kurmadığından, düşünme, davranış ve duygular etkilenebilir.

Demansın Belirtileri Nelerdir ?

Demansın en belirgin belirtisi yeni alınan bilgilerin unutulmasıdır. Bunun haricinde bir kişinin, demans hastası olarak kabul edilmesi için aşağıdaki işlevlerden en az ikisinden bozulma gözlenmelidir ;

  1. Bellek,
  2. İletişim ve dil,
  3. Odaklanma ve dikkat etme yeteneği,
  4. Muhakeme ve yargı,
  5. Görsel algı.

Kendinizde ya da yakınınızda hafıza sorunları ya da yukarıda belirtilen düşünme becerilerinde bir bozukluk gözüküyorsanız, nedeni belirlemek için en kısa sürede bir uzmana görünmeniz gerekir.

Demansın Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Demansın teşhisine yönelik özel bir test bulunmamaktadır. Hekiminiz detaylı bir klinik incelemeden sonra size sorular içeren bir test uygulayabilir. Diğer hastalıklardan şüpheleniyorsa kan testi ya da beyin görüntüleme testleri isteyebilir. İlerleyici demans türlerinin çoğu tedavi edilemez ancak Hastanın günlük yaşamını sürdürmesi ve gözlenmesi için Profesyonel Bakıcı desteği alması çok önemlidir.

SGK

Belge Tarihi: 08.02.2019 – Belge Numarası: 1050

4904 Sayılı Kanun Gereğince İş Arayanlardan Ücret Alınması Yasaktır!

Şikayetleriniz için, Türkiye İş Kurumu, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne / Hizmet Merkezine Başvurabilirsiniz:

Adres: Akdeniz Mah. Şehit Fetih Bey Cad. No: 47 Pasaport / İzmir

Telefon: 0232 489 13 10 – 0232 489 79 75